Čitaonica, avgust 2018. – strana izdanja

Aloha vredni narode. Jesam li vam nedostajao? Znam da nisam, ali računam da je red da pitam. Svidelo se to vama ili ne, stižem sa novim predlozima. Zanimljive knjige nas očekuju tokom avgusta. Pišu ljudi, nema zezanja. Ne znam za vas, ali meni je posebno zanimljivo kako se tamo negde mesecima unapred zna koje će se knjige pojaviti na tržištu. Red, rad, disiplina…

The Fall of Gondolin – J. R. R. Tolkien

Paf! Prvi naslov, pa direktno među oči. Pretpostavljam da su se mnogima oči napunile suzama, kada su videli ovaj naslov. Što se mene tiče, malo imam pomešana osećanja. Tolkina obožavam, bar Hobita i Gospodara prstenova, Silmarilion mi je uvek bio suviše dosadan. Svi smo svesni da postoje rupe u svetovima Hobita i Prstenova (pročitao dvadeset i kusur puta), pa je Kristofer potrošio decenije ne bi li popunio te rupe. Verujem da je koristio neke tatine beleške, ali da je poprilično upotrebio i svoju maštu. Ne kažem da Kristofer Tolkin ne radi stvari kako treba, ali možda i ne treba sve objavljivati. No dobro, to sam možda samo ja i ne kažem da neću potrčati i kupiti knjigu prvom prilikom (verovatno neću). Uz Decu Hurinovu i Berena i Lutjenu, Pad Gondolina čini sveto trojstvo „velikih priča“ starih vremena.

Gondolin je sakriven grad sagrađen nakon što su pobunjeni Visokorodni vilovnjaci napustili Valinor, zemlju bogova. Ulmo, jedan od najmoćnijih Valara ih je tajno podržavao. Srećemo se i sa Margotom, izvorom svog zla u Srednjoj zemlji, a čuveni Sauron je samo jedan od poručnika. Ulmo pokreće događaje, koji će se preneti kroz ceo Tolkinov svet, kulminirajući opsadom Godnolina i rođenjem dečaka, Elronda.

Čisto da znate, knjiga izlazi iz štampe tridesetog ovog meseca, pa ako ste negde preko ili imate naviku da naručujete knjige iz inostranstva, onda znate šta vam je činiti.

The Snail on the Slope – Arkady and Boris Strugatsky

Može li još jedna poslastica? Verovatno je većina vas upoznata sa delima braće Strugacki. Knjiga koja je pred vama napisana je šezdesetih godina prošlog veka i prvi put prevedena na engleski tamo nekih osamdesetih. Ako se ne varam (slobodno me ispravite), ova knjiga je kod nas prevedena i objavljena davnih dana pod nazivom Golać na urvini. Ovaj roman se bavi tehnologijom i birokratijom kao velikim opasnostima ljudskog društva. A to je inače česta tema kod proslavljene braće.

Herokiller – Paul Tassi

U vrlo bliskoj budućnosti, postoji rijaliti program Zatvorski ratovi u kome se zatvorenici bore do smrti (kada pogledam oko sebe, sve očekujem da sutra vidim takav program). Međutim, vlast je iz samo njima znanog razloga odlučila da ukine ovu edukativnu emisiju. Pošto genije nikad nema mira, bogati Kamerun Krejton, tvorac pomeutog programa pokreće novi zabavni format, poetičnog naziva Topionica. Stvar je jednostavna. Možete da zaradite milijardu doloresa, samo morate da pobedite najbolje borce na svetu. Bivši agent CIA Mark Vej je potpuno slomljen nakon što je zbog poslednje misije izgubio porodicu. Njegov bivši šef, Gideon Gelar, veruje da je Krejton u korist Kineza tajno preuzeo kontrolu nad vladom SAD. Zato Gideon reaktivira Veja i daje mu zadatak da se infiltrira u Krejtonov svet kao učesnik Topinice. Da bi bilo šta saznao, Vej prvo mora da preživi „emisiju“, a to znači da ubije svakog ko mu se nađe na putu, a da pri tome ne bude ubijen (hm, ovo baš liči na nešto što bi rekao Grunf).

Star Uncharted – S. K. Dunstall

Ova knjiga mi je privukla pažnju jer su je napisale dve sestre. Uvek je zanimljivo čitati knjige, koje je pisalo više autora. Često se pitam kako to izgleda. Da li sede jedan pored drugog i pišu? Ili pišu poglavlja na smenu? Ili svako vodi svoje likove? Ili jedan piše, drugi po malo dorađuje? Sestre su nam napisale svemirsku operu za koju nisu predviđeni nastavci.

Kapetan Hamond Rojštan je prevoznik svega i svačega, samo  ako je dobro plaćeno. Ukazuje mu se životna prilika kada nailazi na olupinu broda Hasim. U pitanju je istraživački brod koji poseduje neprocenjive informacije o neistraženim svetovima. Rojštan zna da mora što pre da sakupi ekipu i da stigne do broda pre konkurenata. Prinuđen je da zažmuri na jedno oko prilikom odabira posade. Čini se da je njegova mlađa inžinjerka ispunjena neobičnom bio-materijom, koja je u suprotnosti sa njenom izjavom o skromnom postojanju. Tu je Nika Rik Teri, telesni modifikator, koja beži do besnih klijenata. Takođe, čini se da o oružju i strategiji zna mnogo više nego što je uobičajeno za jednu modifikatorku. Kada se grupa usmeri ka Hasimu, progoniće ih opasne sile, koje žele da potpuno unište naše junake.

Relic – Alan Dean Foster

Čovečanstvo je krenulo prema zvezdama, raširivši se na više od deset hiljada dalekih svetova, dovodeći svoju vrstu blizu izumiranja. Nismo izumrli skroz, ostao je samo jedan čovek, umorni stari čovek po imenu Ruslan. Njega, kao naučni kuriozitet, čuva rasa dobronamernih tronogih vanzemaljaca. Oni žele da kloniraju Ruslana, ne bi li sačuvali vrstu. On sa druge strane, radije bira prave ljude. Zato nagovara svoje domaćine da pokušaju da negde u galaksiji pronađu preživele ljude. Čuo je i glasinu da preživelih ima na dugo izgubljenom svetu, pod imenom – Zemlja.

Foundryside – Robert Jackson Bennett

Za promenu, predstavljam vam jednu trilogiju, odnosno prvu knjigu iste. Državu-grad Tevejn pokreću magija i otimačina. Četiri vladajuće trgovačke kuće pustoše okolne zemlje. Nema potrebe spominjati da se sve lomi na leđima sirotinje, jer oni su i pljačkaši i žrtve. Istovremeno, čarobnjaci-naučnici stvaraju neverovatne mašine. Čini se da čak uspevaju da saviju i slome zakone realnosti. Sansija Grado je lopov, koji je došao u posed Klefa, zlatnog ključa. Za petama joj je kapetan policije Gregor Dandolo, nevoljni službenik jedne od najbogatijih trgovačkih kuća. Sansija će biti u prilici da uništi moć naučnika-čarobnjaka. Obrtom sudbine, Sansija i Dandolo postaju saveznici u opasnoj  igri, dok su na tasu životu svih u Tevejnu

Stars Now Unclaimed – Drew Williams

Pre mnogo generacija Pravedni Sekt, aktivirao je puls, moćnu spravu dizajniranu da onesposobi i uništi sva druga oružja. Nešto je pošlo po zlu (kao i obično) i mnogi svetovima je uništena sva tehnologija. Malo je reći da su vraćeni u Kameno doba. Istovremeno, mali procent njihove dece dobija specijalne moći. Džej Kamali izjeda kriivca zbog njene uloge u katastrofi, te predvodi misiju pronalaženja nadarene dece, nadajući se da će tako sprečiti zaustaviti drugi elektro-magnetni puls, koji bi još više planeta odbacio u stanje dubokog primitivizma(ovde se ne misli na ljude koji ne znaju da eponašaju, primitivci, šabani i slični). Nasuprot Džejn, postoji i grupa, koja želi da iskorisiti tehničku i tehnološku nadmoć. Džejnina jedina nada je da pronađe devojčicu Esu. Čini se da bi ona mogla da se pokaže  kao odlučujući faktor u predstojećim borbama.

Nije loše za miran avgust. Znate šta vam je raditi – Ne uzimajte slatkiše od nepoznatih ljudi, ne sedajte u auto sa nepoznatima. Najvažnije je samo da imate na umu sledeću misao – BEZ PANIKE!!!

Izvor

Tekst je imao premijeru na portalu Autostoperski vodč kroz fantastiku. Slobodno skoknite da se malo družimo

3 thoughts on “Čitaonica, avgust 2018. – strana izdanja

  1. Verovatno najpre naprave plan romana, pa se onda dogovore ko će šta pisati, uglavnom po poglavljima. N everujem da sede jedno pored drugog, ipak je pisanje usamljenička delatnost. Često se razlika u stilovima i ne primećuje, jer nastoje da se približe stilski jedno drugom, da ne odudaraju previše, pa se onda nađu negde u sredini. To je onako kako sam ja čuo od nekih pisaca, to jest čitao. Zanimljivo u svakom slučaju.

    1. Da, tu si u pravu. Ali u slučaju ovih sestara je zanimljivo to da verovatno žive zajedno i po ceo dan nabacuju jedna drugoj ideje. Sigurno su i veoma bliske.. Evo, nedavno sam počeo zajednički rad sa još jednim piscem(bićete svi obavešteni o razvoju ideje).. Dogovorili smo kostur i sad pišemo ko šta stigne. Posle ćemo brusiti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *