Mirko Pladunjala 14 – moda, istraga, ženska intuicija

Znate već da Sagu o Mirku zajedno pišemo Sofia i moja malenkost.
Prethodni nastavci su ovde.
*******
Tri prilike su stajale pred oronulom zgradom sa koje se ljuštila fasada.
„Jeste li sigurni da sam se obukao kako treba? Nisam video nikog sa sličnom kombinacijom”, upitao je dežmekasti muškarac, koji je nosio šajkaču, gornji deo šuškave trenerke, šorc sa cvetnim dezenom, bele čarape i sandale.
„Šefe, kako možete da pitate tako nešto? Šokiran sam, a ti, Džejn?”, nedužno je upitao visoki mušakrac koji je obukao svetlo-plavu košlju, teget sako, farmerke i očigledno vrlo kvalitetne kožne cipele.
„Tako je, Teri. Sreća je da su izgubili vaš prtljag, inače biste izgledali kao mi. Vidite na šta ličimo, potpuno smo nepripremljeni”, nadovezala se brineta u uskim farmerkama i pripijenoj majici, preko koje je nahajno prebacila košulju. Pogledi slučajnih prolaznika su zadržavali na njenoj izvajanoj figuri znatno duže nego što bi nalagalo bilo koja pravila lepog ponašanja.
„Ovde se tako oblače svi veliki direktori i šefovi, jedino što ih vi, gospodine Martine, ne vidite jer su u svojim kancelarijama”, dodao je za kraj Džon Teri. „Hajde sad da uđemo i pokušamo da nađemo tog Pladunjalu.”
Snažan vonj koji je nadraživao nozdrve govorio je da se hodnici zgrade često koriste kao javni toalet. Spustili su niz desetak stepenika da bi stali ispred vrata koja je prekrivala buđ.
„Ovde živi najopasniji pisac svih vremena?“, zgađeno je upitao Martin. „Nije ni čudo što je poremećen, ko ne bi bio?“
„Ovde nemaju zakone koje bi propisivali sanaciju ovakvih ruševina uz pomoć dinamita i čeličnih kugli?“, promrljala je Džejn. Pitala se koliko će joj trebati da izvuče smrad iz kose.
Džon Teri nije obraćao pažnju na gunđanje svojih saputnika. Pokušavao je da otvori bravu najnovijim dodatkom za obijače hobiste.
Izgubio je više vremena nego što je očekivao. Džejn ga je gledala nekoliko trenutaka, a onda je prišla i samo pritisnula kvaku.
„Izgleda da Mirko nije pretrano brinuo o bezbednosti svog stana ili je rasejan”, rekla je uz osmeh kao odgovor na Terijevo nepostavljeno pitanje.
Kada su ušli, Teriju je bilo i jasno zašto je to tako. Pošto je stan bio izuzetno skučen, Džon je ušao sam, dok su njegovi pratioci gvirli kroz otvorena vrata. Svi su bez reči gledali gomile knjiga koje su, osim dušeka, ispunjavale svaki milimetar sobička. Izvadio je malu sondu u obliku zlatne lopte sa mekanim krilima. Nije mu bilo jasno zato inžinjeri nisu stavili najobičniji neutronski pogon. A i ovaj oblik, potpuno je nepraktičan. Sigurno je to neka kompjuteraška fora, koju razumeju samo njeni tvorci.
Nakon nekoliko minuta, dobio je sve neophodne podatke.
„Šta kaže to sokoćalo?“, kroz zube je pitao Martin. „Šta smo saznali o ovom ludaku?“
„Ludak nije baš primeren izraz, tim pre što još uvek ne znamo ništa o njegovom duševnom stanju“, prokomentarisala je Džejn, držeći začepljen nos, ne bi li se bar malo spasila mirisa memle.
„Ukupan životni prostor je dvanaest metara kvadratnih. Ima 6736 naslova“ deklamovao je Teri podatke, koje je mali leteći loptasti skener direktno slao u androidov kibernetički mozak.
„Koliko?“, bio je začuđen Martin. „Šta radi sa tolikim knjigama?“
„Pretpostavljam da ih čita, obično za to služe“, mirno je odvratio Teri, ne obraćajući pažnju na otrovan pogled koji mu je uputi direktor.
„Misliš da ih stvarno čita, kao čita čita? Što ih nije skenirao i samo učitao u svoju memoriju?“
„Nikako“, ubacila se Džejn dok je sa pažnjom posmatrala okruženje. „Na ovoj planeti su još uvek godinama daleko od takve tehnologije.“
„Interesantno…“, mrmljao je Teri. „Očitavanja su i više nego jasna. Ćini se da je stvarno pročitao svaku knjigu, a neke po više puta. Izgleda da su sve knjige iz domena fantastike.“
„Lepo kažem da je dečko dileja, bolje da je uzeo nešto ozbiljno da radi i da se skloni iz ove rupe. A, ima li neku žensku?“
„Kao što ste već pročitali naš program i detalje misije“, odgovorio je Teri, potpuno zaokupljen analizom dobijenih podataka. „Sa ženama nema previše iskustva. Treba da ima neku verenicu, možemo i nju da potražimo.“
„Lepo kažem“, nasmejao se Martin gledajući Džejn, odobravajuće odmeravajući njene današnje obline. „Kada bi se klinac na nekoliko dana dohvatio neke rasne ženske, muškarca, koze ili čega već, pa da ga istrese iz gaća, ne bi mi morali da se mlatimo sa spašavanjem svemira.“
Džejn je samo sa gnušanjem odmahnula glavom.
Teri uprkos beskrajnoj količini podataka o uticaju seksa na organska bića, nije mogao u potpunosti da shvati zašto je to tako. Sva iole inteligentna bića stalno pričaju o seksu, a on po pravilu traje svega nekoliko minuta.
„No, u svakom slučaju čini se da pored knjiga ovde ima i stotine sveščica, koje je ispisao Mirko“, dodao je Teri.
„Je li? To je sjajno. Hajde da lepo spalimo svu tu hartiju i da se vraćamo kući. Mogli bi da uhvatimo današnji ekspres hiper sonični luksuzni transporter.“
Teri je napregnuo sva svoja misaona kola da smireno odgovori direktoru.
„Dakle, da vam ponovim 379. put. Mi moramo neprimetno da izvedemo zadatak. Dakle, ako spalimo sve, pitanje je kako bi to uticalo na Mirka i koliko još ima svezaka pohranjenih ko zna gde. A ne znamo ni šta sve ima u svom kompjuteru, koji nije ovde. Takođe, ne smemo ni da ga ubijemo jer to može opet da stvori kult mučeništva. Preostaje nam jedino da Mirko sam odustane od cele priče, odnosno da shvati da je besmisleno da piše.”
Direktor Martin je namršteno progunđao češkajući se ispod pazuha. Možda je šuškava trenerka poslednji modni hit, ali je izazivala užasan svrab.
„Pih, mekušci. Pretpostavljam da imate rešenje kako da nađemo tog Pladunjalu?”
„Da”, odvratila je Džejn. „Potražićemo ga na poslu.”
Muškarci su je upitno pogledali.
„Nisam našao u njegovom dosijeu podatke o radnom mestu”, zbunjeno je rekao Džon Teri.
Džejn je sa poda podigla plavu majicu kratkih rukava, istačkanu masnim flekama, na kojoj je neonski žutim slovima pisalo Perine Pljeske.

4 thoughts on “Mirko Pladunjala 14 – moda, istraga, ženska intuicija

  1. …mozda bi bilo dobro da komentiram blog ali ko zna dali sam dobro razumeo …nesto cu ipak za jednu sporednu sitnicu koja mi navukla osmeh na lice, …samo cu da je citiram, Sva iole inteligentna bića stalno pričaju o seksu, a on po pravilu traje svega nekoliko minuta….pozdrav,

Slobodno napišite komentar...

%d bloggers like this: