Pročitano u aprilu 2019.

Čitalo se i ovaj mesec, mada malo manje nego što sam se nadao. Bez obzira, bilo je interesantnih knjiga. Malo domaće, malo strano, malo papir, malo elektronski. Sad sam u fazi da ne pravim razliku između elektronske i „prave“ knjige. Kao što znate, ocene su samo moj subjektivni osećaj. Dakle, lista mojih naslova je sledeća.

Mirnes Alispahić – Niz paukovu nit

Ovaj momak se pojavio na WP kao Ćudljivi Henki i vrlo brzo stekao simpatije. Nema sumnje da zna da piše, uživali smo u brojnim njegovim pričama. Napisao je roman, koji defintivno nije lak za čitanje. Moram da priznam da je ovo znatno ozbiljniji roman nego što sam očekivao i znanto ozbiljniji od onih koje obično uzimam u ruke. Elementi fantastike su odlično uklopljeni sa realnošću. Moje glavne zamerke su što je radnja iz Bosne prebačena u SAD i što se izgubio čovek koji ima frizuru kao glumac iz nemačkih pornića iz osamdesetih.

Ocena – 4,5

Goran Skrobonja – Čovek koji je ubio Teslu

Skrobonja je mnogima poznat kao odličan prevodilac, ali kao pisac je nešto posebno. Čovek koji je ubio Teslu je odlično napisan fantastični roman o paralelnim univerzumima. Radnja je smeštena na domaće prostore. Da je objavljen na engleskom i da ima odgovarajuću medijsku podršku, prodao bi se u ogromnom tiražu.

Ocena – 5

Branislav Janković – Poslednji cirkus na svetu

Evo jedne zanimljive knjige. Anđeli već dve hiljade godina šetaju zemljom kao deo cirkuske trupe. Napokon je stigao i kraj njihove smene. Nije tema koju često čitam, ali mi se knjiga svidela.

Ocena – 4

Robert Brindza – U tamnoj dubini

Odličan triler, sa vrlo životnim likovima. Glavna detektivka će se baciti na rešavanje slučaja nestale devojčice, koji se desio pre petnaest godina. Do kraja nisam bio siguran ko je krivac.

Ocena – 4

Sebastian Fizek – Terapija

Sebastijana sam već spominjao, ludi Nemac. Vrlo neobičan pisac. U ovoj knizi se bavi ljudskim umom i sve vreme se pitamo šta se zapravo događa i da li glavni lik zamišlja ili opisuje realnost.

Ocena – 5

Sebastian Fizek – Paket

Sve važi, kao i za gore navedenu knjigu

Ocena – 5

 

Vuk Drašković – Aleksandar od Jugoslavije

Za Vuka kao čoveka mogu da se upotrebe brojni epiteti i teško da bi i jedan prošao cenzuru. Međutim, on kao pisac je nešto već sasvim drugo. Čini mi se da je na odličan način „ušao“ u glavu Alekasandra Karađorđevića i predstavio nam sve  probleme i nedoumice sa kojima se kralj sretao od kraja I svetskog rata, pa do atentata.

Ocena – 4

Teri Pračet – Štancanje para

Pračet kod mene na neviđeno dobija najvišu ocenu. Ova knjiga nije izuzetak. Napisana je duhovito (čak urnebesno smešno) i pitko, ali to ne znači da nema i dubinu.

Donekle se nastavlja na knjigu Poštašavili. Upravnik pošte dobija priliku da ponovo uspostavi sistem u kovnici novca. Neće biti lako, ali će on dati sve od sebe da bude na visini zadataka, čak i više od toga.

Ocena  – 5

Filip Pulman – Tanki bodež

Drugi deo knjige iz serijala Njegova mračna tkanja. Priča je napisana za decu i tinejdžere (verovatno mlađe), ali se meni dopala bez obzira na uzrast kome je namenjena.

Ocena – 3,5

Toliko od mene za ovo javljanje. Čitali nešto? Pravite li liste pročitanih knjiga?

12 thoughts on “Pročitano u aprilu 2019.

  1. Čitam, al ne pravim listu. Jedno vreme sam to radila na neki način: od silnog…tada… čitanja, često sam zaboravljala sadržaj nekih knjiga 😉 pa sam ih sebi ukratko „skicirala“, kolko da se prisetim da sam ih čitala. Mada, ako nisam zapamtila to…čitanje, mora da i nisu ostavile neki utisak. Pa sam odustala.
    A ovo ti je odlična stvar. I ujedno preporuka nama. HVALA ti.

    1. Vodim listu čisto da ne bih uzimao u ruke istu knjigu 2 puta, a dešavalo mi se… ? A i ovo je retka situacija da sam poslušao suprugu…

  2. Sve super samo ja tog Pračeta ne mogu svarit nikako, imam jednu knjigu njegovu. Probala sam čitat al ne ide pa ne ide, totalno nezanimljio mi bilo 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *