Pročitano tokom maja 2019

Došao je i jun, a sa njim i pregled pročitanih naslova u prethodnom mesecu. Ovog puta su domaći autori bili manje zastupljeni. Koliko mogu da primetim, krećem se u okviru proseka

Filip Pulman – Ćilibarski durbin

Završnica trilogije „Njegova mračna tkanja“. Dopao mi se, isto kao i prethodni nastavci. Verovatno će skočiti popularnost ovog serijala sad kad se pojavi serija, za koju se čini da će biti fenomenalna. Zato, jurite knjige pre nego što svi počnu da pričaju o njima.

Ocena – 4

 

Gabrijel Amort – Egzorcista

Odmah me privukao naslov. Knjiga zapravo, opisuje događaje autentičnog vatikanskog egzorciste. Ako verujete u boga/đavola onda će vam verovatno biti zanimljivo. Ako ne, onda možete da pročitate kao knjigu fantastike. Iskreno, malo mi je bila dosadna, nekako mi je sve bilo na isti kalup.

Ocena – 3

 

Kim Đu Jong – Zvuk groma

Retko mi pod ruke padnu pisci sa istoka, mada ih generalno volim. Sa Koreancima se nisam previše sretao. Ova knjiga mi je bila zanimljiva zbog prikazivanja društva u Koreji u vreme previranja onih godina. Glavna junakinja i njeni postupci su me nervirali tokom cele knjige. Možda ni to nije loše, bar nisam bio ravnodušan. Ipak, generalni utisak mi je mlak.

Ocena – 3

 

Adrijan Sarajlija – Ogledalo za vampira

Podrška domaćim autorima. U načelu to je knjiga fantastike. Bilo je zanimljivih delova i trenutaka, ali mi je opet bila nedovoljno privlačna. šta ću, volim da me knjiga drži sve vreme….

Ocena – 3

 

 Petar Grujičić – Gospodari vremena

Još jedna knjiga domaćeg autora. Ova mi je čak veoma prijala. Interesantan je zaplet, dok sama radnja odlično prati tu osnovnu misao vodilju. Ima elemente fantastike. Jedino mi je kraj bio malo, njah, ali dobro, što mora sve meni da prija?

Ocena – 4

 

Brendan Mol – Utočište za bajke 1-4

Sa ovim autorom sam se susreo dok sam čitao serijal Onostrani. Napisan je za npr, decu i mlade. Sa uživanjem sam okretao stranicu za stranicom. Ovog meseca sam pročitao prve četiri knjige serijala „Utočište za bajke“ (poslednju knjigu završavam i biće predstavljena u sledećoj listi). Toplo preporučujem, ne samo za decu (glavni likovi su brat i sestra od dvanaest i četrnaest godina) već i za nas matore. Prava dečija knjiga.

Ocena – 5

Nil Gejmen – Upozorenje o sadržaju

Gejmena volim, uživao sam u „Koralini“, „Američkim bogovima“ i ostalim njegovim romanima. Sad je došla na red zbirka priča. Hm, neke su mi se svidele, neke ne. Ali prevagnule su one, koje mi baš i nisu legle.

Ocena – 3,5

 

Stiven King – Kabinet smrti

Još jedna zbirka priča od autora kojeg obožavam, ipak je samo jedan Steva Kralj, zar ne? Otprilike je isti utisak kao i kod Gejmena, zato je i ocena takva, kakva je.

Ocena – 3,5

 

Nenad Gajić – Slovenska mitologija

Za sve koji žele da saznaju još po nešto o verovanjima naših predaka. Iako se zanimam za slovensku mitologiju, bilo je stvari koje su mi bile manje poznate. Ilustracije su odlične, mada su autori istih verovatno imali u vidu stariju populaicju.

Ocena – 4

 

Čitao sam još dve knjige( na žalost, obe od domaćih autora), ali sam odustao posle pedeset do sto strana, te nisu uvrštene u majsku listu.

Da li sam vas zaintrigirao sa nekim od naslova? Koju ste zanimljivu knjigu pročitali u prethodnom mesecu?

10 thoughts on “Pročitano tokom maja 2019

Оставите одговор