Aleksandar Tešić – Kosingas

Evo, ovim tekstom započinjem novu rubriku.
Zaključio sam da, iako mnogo čitam, ne pišem ništa o knjigama. Prošle godine sam pročitao oko sto naslova, ove godine će verovatno biti oko osamdeset, ako nastavim istim tempom.
Zato ću se baviti knjigama i autorima, koji su mi se dopali. Mislim da ću izbegavati one koji su me ostavili ravnodušnim.
Za početak, hajde da prvi bude jedan domaći autor. Treba podržavati domaću književnost, pogotovo kada je dobra. zar ne?
Aleksandar Tešić se pojavio iznenada i poprilično sigurno zauzeo svoje mesto u svetu domaće fantastike.
Prve knjige objavio je za Portalibris, ali je veoma brzo osnovao svoju izdavačku kuću Strahor. Kad pomislim na stanje u domaćem izdavaštvu, čovek je uradio pravu stvar. Na sajtu možete da pazarite sve Tešićeve knjige.
Najpoznatiji je po serijalu Kosingas. Pored toga napisao je i Kletvu Kainovu (nastavak se piše), knjigu o domaćim vampirima, kao i 2084, roman o našoj alternativnoj budućnosti. Od svega pomenutog, Kosingas mi se ipak najviše dopao. Stekao je i veliku i odanu armiju štovatelja njegovog lika i dela. Pored izuzetno zanimljivog štiva, možda je i jedan od razloga taj što ima odličnu komunikaciju sa čitaocima.  Jedan od obožavatelja nacrtao je i strip Kosingas. Odlično je urađen, ako smem da primetim.
U romanu „Drugo carstvo“, koji ste imali čast  da čitate ovde na blogu, koristio sam motive iz knjige (naravno, uz prethodno dobijeno odobrenje Aleksandra Tešića).
Kada sam prvi put čuo za ovu knjigu, malo je nedostajalo da je preskočim. Zašto? Pročitao sam sledeću najavu u novinama – Kosingas je srpski Gospodar prstenova. Kao neko ko je navedenu Tolkinovu knjigu pročitao bar dvadeset puta, bilo kakvo poređenje, u najmanju ruku doživljavam kao uvredu.
Srećom, pročitao sam prvu knjigu, Kosingas – Red zmaja i trajno sam uvučen u Tešićev svet. Već ima deset godina, kako uživam u Tešićevim knjigama.
Serijal se bavi periodom pre, tokom i posle kosovske bitke.
U načelu, glavni lik je lutajući monah Gavrilo. On je kosingas – njegova misija je da čuva narod od nečastivih sila, veštica, baukova, vampire i mnogih drugih zlotvora našeg folklora.  Pored Gavrila, tu su i Marko Kraljević, car Dušan, knez Lazar, Miloš Obilić, Zmaj od Jastrepca, Hromi Daba, vila Ravijojla i mnogi drugi istorijski i fiktivni likovi.
Serijal ima osam knjiga. Prve tri se najviše bave knezom Lazarom, potragom Marka Kraljevića za predskazanom sudbinom,  periodom neposredno pre kosovskog boja, kao i samom bitkom. Sledeće tri su orijentisane na cara Dušana i Miloša Obilića, potragom za čuvenim kopljem svetog Georgija(kopljem sudbine). Poslednje dve se uglavnom drže Stefana Lazrevića(Koplje sudbine je takođe veoma važno). Istorijski događaji su često bili pokretani zbog čuvanja ili traženja moćnih relikvija,
Objavljeni naslovi su sledeći (najavljuju se i novi):
– Kosingas – Red zmaja
– Kosingas – Bezdanj
– Kosingas – Smrtovanje
– Miloš Obilić – Zmaj i ždral
– Miloš Obilić – Koplje svetog Georgija
– Miloš Obilić – Vitez zatočnik
– Kosingas – Kroz oganj i vodu
– Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija
Iako serijal o Milošu Obilići vremenski ide pre knjige Kosingas – Red zmaja, ipak se prvo čita Kosingas (Red zmaja, Bezdanj, Smrtovanje), a zatim serijal o Milošu. Čak i sam autor tako kaže, a ko bi bolje znao od pisca?
 Pored toga što Tešić koristi istorijske događaje kao osnovu svojih romana, posebno je zanimljiva upotreba brojnih mitova sa ovih prostora. Da budem iskren, nisam ranije bio neki poznavatelj slovenske mitologije, ali su me ove knjige privukle toj temi. Sretali smo se starim bogovima (ne samo slovenskim), vešticama, vampirima, rusalkama, patuljcima, kentaurima…
Često se radnja vrti oko potrage za nekom čarobnom i moćnom relikvijom, te njenom (zlo)upotrebom. Neki zameraju taj motiv, koji se ponavlja, meni nije smetalo. Treba li reći da je svaki put ispunjen velikom opasnošću i teškim izborima?  Naši likovi su vođeni viteškim kodeskom u kome visoko mesto zauzmaju čast, junaštvo, odanost, ljubav prema otadžbini i prema crkvi. Malo zaboravljene vrednosti u današnje vreme.
Ono što mi se posebno sviđa je pitkost same priče. Od prvih strana bi me knjige uvukle u radnju i ne bih prekidao dok ne stignem do samog kraja. Toliko puta sam se nadao da će neki likovi drugačije postupiti, ali istorija ih nije puštala iz svojih kandži. Istorijske činjenice, uklopljene sa brojnim predanjima, mitovima, običajima, umotane piščevim darom za pripovedanje, stvorile se posebnu knjigu(e).
U svakom slučaju, čini mi se da je serijal Kosingas vredan čitanja. Toplo ga preporučujem svakome koga zanima fantastika, ali i istorija, opisana tako da se čini da se upravo događa pred našim očima.
Naravno, svakoj knjizi se može naći zamerka, tako ih ima i ovde.  Što bi se reklo: dobra knjiga ima mnogo mana, a loša samo jednu, to što je loša.
***Dodatak 28.3.2023.
Pojavile su se i poslednje dve knjige iz serijala Kosingas – Buđenje Svargovo 1 i 2. Takođe, i Kletva Kainova 2 i 3, kao i istorijski roman Gorolom, i ovo mi je postala najdraža Tešićeva knjiga.

16 thoughts on “Aleksandar Tešić – Kosingas

 1. Kosingasa sam dobio kao poklon.Prvo sam bio skeptik,ali uranjajući dublje u svet A.Tešića,bio sam sve oduševljeniji.Moja topla preporuka za sve čitaoce koji planiraju da makar malo pažnje posvete domaćim piscima.

 2. Odličan i vrijedan prikaz. Mi svi bolje poznajemo tuđe mitologije nego svoje, kao što većina više voili fado nego sevdah, ne osjećajući istu dušu i u jednome i u drugome.

  1. Hvala, Vesna…
   Malo su Sloveni bili skrajnuti, ali i to se menja poslednjih godina. Da budem iskren, nisam za fado, ali mi ni sevdah ne leži previše… 😀

 3. Pročitao prva tri Kosingasa. Navabila me „Cvećka“ :). Bio sam vrlo skeptičan pre čitanja, ali me je Tešić uvukao u svoj svet i jedva čekam da pročitam i ostale njegove knjige. A ti si lepo predstavio “ Kosingasa“. Uostalom, nisam ni sumnjao u to, jer si mi odavno u Prvoj Ligi Blogera…

  1. Hvala ti druže na lepim i plemenitim rečima… Da, Tešić je stvarno pomerio čitaoce u dobrom pravcu…. Divim mu se na disciplini, objaavljuje knjigu godišnje… 🙂

 4. Повратни пинг: April i maj, dva drugara… - N. P. Shonery

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *