Mirko Pladunjala 1 – Vogonski pripravnik, Univerzum u nevolji

Pred vama je priča u nastavcima, koju zajedničkim snagama pišu Fantasy by Sofia i Shonery. Nadamo se da će vam se dopasti…
*****
Najbolja i najlepša kancelarija u zgradi pripadala je Martinu. Uz kancelariju, dobio je i pogled na grad. Martin Lazni se pitao na koji način da provede današnji dan.  Možda bi mogao da ode na partiju dve janturianskog pokera? (Igra se tako što igrači vade eksplozivne karte. A pošto Martin ne želi da izgubi prste, obično plaća nekog od beskućnika da igra umesto njega.) Možda bi mogao da sa nekom od sekretarica ode na poduži ručak, na račun firme, naravno. Dok je razmišljao o svom dnevnom rasporedu, Martin je primetio trepćuće svetlo na interkomu, koji  je stajao na njegovom radnom stolu.
Umilni glas sekretarice istog trenutka ga je uzbudio. Evo pobednice na izboru za pratilju na ručku i posle-ručku.
„Gospodine Lazni, Džon Teri želi da razgovara sa vama.”
„Pustite ga”, hladno je odvratio Martin. Uzbuđenje mu je nepovratno splasnulo.
Ima li dosadnije osobe u celoj službi od njega?,upitao se Martin. Kad bih mogao nekako da ga se rešim.
Na vratima se pojavio Džon Teri, visoki humanoid. Koračao je čvrsto, sve vreme držeći prava leđa. Prišao je Martinu i pozdravio ga laganim naklonom glave. Martin ga je uvek doživljavao kao neku vrstu batlera i tako se ophodio prema njemu.
„Gospodine, imamo problem.”
„Zašto ga onda ne rešite?”, upitao je Martin nestrpljivo.
Martin je osetio prodor hladnog vazduha kada mu je Džon Teri uputio dugačak pogled. Teri je ipak zadržao miran izraz lica i nastavio.
„Baš zbog toga sam i ovde. Imamo potencijalni problem, koji bi mogao da dovede do implozije celog univerzuma.”
„Dobro, što to ne rešiš sa nekim od naših agenata?”, na ivici živaca, upitao je Martin, gledajući u sat. ”Nemam vremena da slušam koještarije. Kao da do sada niste imali pretnje o imploziji svemira, šta god to bilo.”  Ako ovaj dosadnjaković nastavi da ga davi, neće biti ništa od dugačkog ručka.
“Gospodine, implozija svemira znači da će se ceo svemir uvući u sebe i to će biti kraj svega. I ne, nikad do sada nismo imali realnu mogućnost da svemir implodira. Po našem protokolu, koji ste sigurno pročitali i zapamtili, ovakve slučajeve rešava direktor Agencije za prostorno-vremenski književni kontinum. A to ste – vi.”
Martin nije ni pogledao protokole, i bio je svestan da Džon Teri to vrlo dobro zna. Što bi se on time bavio? Poziciju direktora je i tako dobio zahvaljujući uticaju svog teče, koji je ministar u vladi svemirskog preporoda. Nigde se nije spominjalo da mora nešto i da radi. Za to su postojali zaposleni.  Sa druge strane, Martin je znao da Džon Teri zna svaki zarez u pravilnicima.
„Nikad nisam čuo da direktor ide u nekakve misije, to nije moj posao”, tvrdoglavo je nastavio Martin.
„Retko je, ali se dešava. Kada postoji šansa da sav živi i neživi svet bude uništen, direktor Agencije, kao operativac sa najviše znanja i iskustva,  preuzima aktivno vođstvo”, hladno je odgovorio Džon Teri. Martinu nije promaklo prezrivo držanje njegovog podređenog.
„Inače, slična situacija se desila za vreme jednog od vaših davnih prethodnika, slučaj Bog”, završio je misao Džon Teri.
„Ah, da sećam se toga”, promrmljao je Martin. „Kao klinac sam gledao neku emisiju o njemu. Šta se desilo sa tim čovekom, baš se pitam?”
„Tadašnji zaposlenici u Agenciji su uspeli da ga ubede da se okane pisanja i da se bavi nečim što voli. Napravio je voćnjak u kojoj rastu najlepše jabuke u univerzumu. Pored toga, bavi se i preradom jabuke i od njih pravi džem, sosove, rakiju. Mislim da je njegova kompanija u prvih pet u ovom delu galaksije, kada su u pitanju jabuke i proizvodi od istih. Što naravno ne čudi, kada praktično imate skoro svo vreme ovog sveta. Vrlo je izvesno da to vreme dolazi do svog kraja.’’
„Eto, odlično se snašao. Bar njega niko ne uznemirava”, prekorno je rekao Martin. „A reci mi, Džone Teri, zašto si ti ono došao da me gnjaviš?”
Džonu Teriju se nije pomakao ni mišić na licu.
„U tom istom sektoru, pojavio se izvesni Mirko Pladunjala.  Naš kompjuter, Najveći od svih velikih mozgova, izračunao je da može doći do implozije celog univerzuma ako taj Pladunjala objavi svoju knjigu.“
*************************
Priča o Mirku Pladunjali je pretočena u roman – Univerzum u nevolji, za detalje pogledajte OVDE

 

Slika – Elnur

18 thoughts on “Mirko Pladunjala 1 – Vogonski pripravnik, Univerzum u nevolji

          1. Drago nas je, lepo je čuti pohvalu od štovalaca fantastike… 🙂

Оставите одговор