Bonton i muško – ženski odnosi

Pošto se bliži dan kada nećemo moći da živimo od sveopšte ljubavi koja potresa virtuelni, ali i stvarni svet, odlučio sam da napišem nekoliko reči o ljubavnom bontonu.
Bonton se u davna vremena bavio muško-ženskim odnosima. Naravno, neka od pravila nisu baš primenjiva u ovo moderno vreme. Druga su se malo preoblikovala.
Nekako se podrazumeva da su dame fine i pristojne i da iz kuće donose uglađene manire (diskutabilna izjava). To nekako ukazuje da ću se uglavnom obraćati pripadnicima jačeg pola (još jedna diskutabilna izjava).
Pored toga, živimo u društvu koje  smatra da je muškarac taj koji treba da osvoja ženu, a da je na njoj da mu dozvoli da bude osvojena. To je drugi tazlog zašto ću se uglavnom obraćati muškarcima.
Krenimo od početka. Upoznavanje je najočitiji početak svake veze. Može se odigrati u stvarnom životu ili na nekoj od društvenih mreža. U ovom slučaju, za oba pola, važi sledeće: – budimo pristojni prema sagovorniku, dozvolimo mu da kaže šta želi, nemojmo prekidati sagovornika, obratite pažnju na rečnik.
Nekako ste ostvarili taj prvi kontakt. U idelanom slučaju priču ste započeli nekom duhovitom opaskom. A u najgorem vam se jezik uvezao u čvor i mogli ste samo da promumlate nerazgovetno svoje ime.
Zavodnici preko interneta su obično hrabriji (bar dok su za tastaturom) i neposrednije se obraćaju damama. To samo po sebi nije loše, ali treba biti oprezan. Uvodna rečenica: „Ćao, mala, bi li mi dala?“ se nikako ne smatra pristojnim ponašanjem. Obraćanje treba biti sa poštovanjem i odmerenošću, koje bi ste koristili i u obraćanju licem u lice. Kao vrhunac neukusa se smatra slanje slike svog polnog organa. Ima vrlo malo žena koje bi obradovao taj prizor. Nemojte se iznenaditi ako dotična dama podeli vašu sliku i podatke sa celom internet zajednicom. A može da vam zakuca i policija, jer postoji i nešto što se zove seksualno uznemiravanje. Situacija da je mušakarac prijavio da je seksualno uznemiravan je ređi od poštenog političara.
Ako ste uspeli da pokažete drugoj strani da niste neotesana, primitivna šabančina (za muškarce) ili neopevana ludača (za dame), došao je trenutak da odete na sastanak. Naravno, nemojte kasniti, bez obzira kom rodu pripadate.
Iako se čini drugačije, i dalje se smatra da muškarac treba da bude kavalir i džentlmen ili gospodin čovek, ako želimo da ostanemo dosledni duhu našeg jezika. To ne znači da muškarac treba da plati svaki ceh, ljubi ruke i slično. Cvet, pridržavanje vrata, pružanje ruke prilikom ulaska/izlaska iz automobila/autobusa, privlačnje stolice u restoranu, se i dalje smatraju dobrim vaspitanjem. Muškarac uvek prvi ulazi u restoran/kafić/kafanu/kafeteriju/folkoteku, a prilikom izlaska je obrnuto i muškarac izlazi poslednji. To su zaostaci starih vremena, kada su muškarci ulazili prvi da bi videli da li je restoran bezbedan, a prilikom izlasaka su štitili dame. Vraćamo se gornjoj konstataciji. I dalje se prema dami treba ophoditi sa poštovanjem i uvažavanjem. Možda ste primetili da često spominjem uvažavanje i poštovanje(koje naravno, uvek mora biti obostrano). Kada se podvuče crta, bonton se zapravo svodi na to. Na poštovanje sebe, drugih ljudi, što vodi i ponašanju koje treba biti nenametljivo, odmereno, sa punim uvažavanjem svog i tuđeg prostora. Kad smo već dotakli temu tuđeg prostora, evo jedne malo škakljive oblasti.
Žena (i muškarac, mada je to ređi slučaj) ima pravo da kaže „Ne“ u bilo kada. Bilo to u trenutku upoznavanja, izlaska, ručka, večere, odlaska u krevet. Ne znači ne i nije možda, da, razmisliću. Nakon što čujete ne, u najmanju ruku je nepristojno (da ne kažem krivično odgovorno) da nastavljate dalje sa započetim ponašanjem.
I eto, oboje ste usaglašeni, preživeli ste prve sastanke, pažljivo se ophodite jedno prema drugom i veza je započela. Nema potrebe da sad celom svetu objašnjavate da ste našli osobu svog života. Ovo pogotovo važi za društvene mreže. Nije nepristojno zatrpati svoj „zid“ srcima, zakletvama o večitoj ljubavi, nežnim citatima. Međutim, ako imate više od četrnaest godina, može izgledati smešno, nezrelo i što bi rekli klinci, bljak. Isto važi i za parove, koji na društvenim mrežama imaju zajedničke profile.  Francuski poljubac i ispoljavanje nežnosti u vozilima javnog prevoza, nije pristojno. Moglo bi se reći da slično važi i za ulicu. Ne u meri kao autobusi, ali opet ne treba preterivati. Što se kaže, uzmite sobu. Aerodromi, železničke/autobuske stanice i bolnice su prećutno izuzete od opšteg pravila. Misli se na ljubljenje, a ne na vaćerenje u javnosti.
Spomenuh onaj čuveni praznik zaljubljenih ili vinara, u zavisnosti šta vam je srcu draže. Oprezno, to je trenutak kada se mnogi zanesu. Svi se ponašaju kao da je samo to dan za ljubav. Svaki dan je dovoljno dobar da se prema dragoj osobi ponašate sa pažnjom i poštovanjem.
Pitate se koliko još treba da se pridržavate pravila lepog ponašanja? Ne dugo, jedno pedesetak godina ili koliko već ostanete u vezi…
Slika 3dman_eu

17 thoughts on “Bonton i muško – ženski odnosi

  1. Bravo to je to – poštovanje i uvažavanje. Suština. Odličan tekst kao uvertira za ponašanje na Dan zaljubljenih, ipak se viđa često nedostatak manira kod opa pola kada je javno ponašanje i izlivi ljubavi u pitanju. Mislim, nemam ništa u stvari protiv izliva ljubavi, već ova druga krajnost – loši maniri – toga ima koliko hoćeš.

  2. Људи су заборавили основне принципе кућног васпитања и пристојног понашања. Или их ове новије, млађе генерације никад нису ни знале.

      1. Тако је. Заправо је поражавајуће што сад и ако покушаш то да урадиш с њима док су у школи – побуне се прво они, па онда родитељи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *