Balkanac osvaja Irsku, godina II, nedelja 3 i 4, 8.5-21.5.2023.

Zdravo svima…

Vreme je da se ponovo malo družimo.

Ovo dvonedeljno ćaskanje nije loše, jer smo baš u nekom mirnom periodu.

Na poslu je i dalje ludo i nezaboravno, a prethodne dve subote su bile radne (to je uvek opcionalno, nije prinudno), tako da nisam imao baš pravi osećaj vikenda. Jedan slobodan dan je premalo, bilo bi mnogo bolje da se radi tri do četiri dana nedeljno. A može i manje, ali da soldi sami stižu. Ako ne postanem bestseler pisac, uvek je tu rezervna varijanta, igram loto, pa kad me drmne premija, biće zabavno. U svakom slučaju, nismo imali neke bitnije planove, a uvek zatreba dodatni dinar, pa sam odradio i te subote.

Omladinac se polako priprema za kraj školske godine i za završne ispite. Klinci se ne opterećuju previše oko tog testa, zato što im nije suviše važno, jer su već odlučili da li će ići u peti razred ili u četvrti, prelazni. Test je samo tu da vide gde se otprilike nalaze sa gradivom od prethodne tri godine. On se trenutno nalazi negde više, negde manje, ali biće na kraju to sve u redu.

Kaže sin da mu je godina proletela samo tako. Dobro je to. Znam da mu nije bilo lako, iako on priča olako o svemu. Nova sredina, nova zemlja, nepoznati jezik. Mislim, zna on engleski, ali tek kad si prinuđen da koristiš svakodnevno, shvatiš da to nije baš tako lako. Koliko puta mi se samo desi da e mogu da nađem odgovarajuću reč. Nije lako, ali sa prolaskom vremena, logično je da će biti sve lakše.

U znak skorašnjeg završetka školske godine, omladinac je naručio jedan Lego set. Da nam živi profesor Džouns. Kako je krenulo, ponovo se budi stara ljubav ka kockicama. Lego je posebna strast. A nije to samo igranje, imam drugare, koji su od tog hobija napravili posao od kog mogu da žive. Nije ni to loše, zar ne? O dobro, videćemo još kako će se ovog puta razvijati ta ljubav. Što bi govorili drugari kolekcionari najrazličitijih stvari – treba decu navući na neko skupo kolekcionarstvo (lego, igračke, tehnika, stripovi… ) i nikad neće imati kintu za droze. Večiti strah svakog roditelja. Naravno, trava je i ovde zabranjena, međutim, čini se da je garda popustljiva prema rekreativnim uživaocima iste. Osetim ih povremeno na ulici. Moguće je tolerancija postoji samo za kanabis bez thc, a čini se da ne diraju ni obične duvače.

Ovde je možda čak i skuplje biti uživalac u duvanu, nego u lakim drogama i ljudi se dovijaju na razne načine da uživaju što jeftinije u duvanskom poroku. I dalje ne mogu da se naviknem kako nema pušenja u pabovima, toliki Irci, pivo, ovo-ono i opet nema i svi su pomireni sa tim.

Pišu novine da inflacija i dalje radi svoje i da su cene iznajmljivanja stanova dostigle novi istorijski maksimum (iako postoji određena kontrola tržišta), i da trend traje dobrih godinu i kusur. Tačno kad sam došao ovde. To je ono – ‘45. u četnike. Videćemo šta će reći naš stanodavac kad istekne ugovor u septembru, da li će podizati kiriju ili neće. No, dobro, ima još vremena da se razmišlja o tome.

I ovde počinje lepše vreme, neće biti toplo kao na Balkanu, naravno, ali će biti prijatnih dvadesetak i nešto više stepeni. Nedavno su novine objavile da će temperatura biti kao u južnoj Francuskoj. To je ono što se traži, Irska se pretvara u Azurnu obalu.

Pričao sam vam već kako je organizovano odnošenje kućnog smeća i da svako ima svoje kante za reciklažni, običan i razgradljivi otpad. Tu razgradljivu kantu ne koristimo, jer nemamo te količine oljuštenog krompira, otpadaka od luka i slično. Te su kante ozbiljno punjene u onom restoranu gde sam radio kad sam tek došao ovde i kad sam bio Žoakim. E sad, mi koristimo usluge te komunalne službe negde od oktobra i statistika je sledeća. Za sve ove mesece, proizveli smo 77 kg mešovitog smeća (u crne kese, pa u crne kante) i 17 kg reciklažnog otpada. Da li je to mnogo ili malo, ne znam ni sam, čini se kao da nije mnogo. Opet, daleko smo od toga da budemo na 0kg otpada.

Juče smo išli u Roskomon da gledamo najnoviji film iz serijala Paklene ulice. Šta da vam kažem, uprkos svim manama koje film ima, i dalje pruža beskrajnu zabavu. Ludo i brzo, kao što je očekivano. Jedina je mana što drugi deo ovog filma, stiže tek iza dve godine. Ko će to dočekati.

Znate da porodično volimo mjuzikle? Video sam da je najavljen mjuzikl Wicked, koji je vezan za Čarobnjaka iz Oza. Karte jesu malo skuplje, ali na kraju krajeva, samo jednom se živi. I kalkulišem tako koji bi nam datum najviše odgovarao, jer su predstave tokom jula i avgusta. I sve mi nije jasno zašto se datumi i dani ne poklapaju sa recimo, datumom i danom, omladinčevog povratka iz Srbije. I taj moj zbun traje već neko vreme. Da bih sinoć shvatio da se karte prodaju tek za 2024. godinu. Dobro, sad samo da smislimo kad bismo mogli da pogledamo predstavu za nekih godinu i kusur.

Ako ste propustili neki članak, imate ih ovde. Takođe, tu je i FB strana sa dnevnim objavama i interesantnostima.

Pozdravlja vas vaš Nešo/Shonery/Marid O’Shaughnerry/Joaquim/Paddy

 

 

3 thoughts on “Balkanac osvaja Irsku, godina II, nedelja 3 i 4, 8.5-21.5.2023.

    1. to se pokazalo kao poprilično dobro… Vazda si bez kinte i sve gledaš kako da kupiš još neki komad nečega… 😀
      Ovi drugari, pravi kolekcionari(nikad nisam bio taj, potpuni sam amater), imaju kletvu – dabogada kad umreš, da tvoja žena sve proda po cenama za onoliko koliko si ti rekao da si platio 😀

Оставите одговор Одустани од одговора

Exit mobile version