Balkanac osvaja Irsku, 50. nedelja, 27.3-2.4.2023.

Šta ima, radni narode? Kako ste proveli 1. april, jeste li ismestili nekome zvrčku ili je sve prošlo bez šale?

Šta je kod mene bilo zanimljivo tokom prošle nedelje? U principu ništa sve do petka.

Posao je isti. Muzika se malo poboljšala, puštaju mahom kraj osamdesetih, devedesete i naravno, novije već suviše često spominjane hitove. Moguće je da su ili promenili muzičkog urednika ili da se isti zaljubio/la u nekog ko voli tu muziku.

Cela nedelja je zapravo prošla u iščekivanju omladinčevog putovanja za Beograd.

Prvo smo planirali da odemo za Dablin u nedelju ujutro, jer je njegov let za Amsterdam kretao tek u 1 posle podne. Međutim, dobili smo neočekivani (ali veoma dobrodošli) poziv od drugara beogradskih Dablinera, da svratimo kod njih na konak. Teško da možemo da im se dovoljno zahvalimo na pruženom gostoprimstvu i drugarstvu u proteklim mesecima.

I tako smo uhvatili voz u petak uveče i oko jedanaest stigli na odredište. Dočekala nas sveža proja. Baš dugo nisam jeo istu.

Sutradan smo odlučili da malo procunjamo glavnim gradom.

Otišli smo biblioteku univerziteta Triniti. Bio sam ubeđen da su tamo snimane neke scene iz Harija Potera, ali sam naknadno shvatio da je korišćena oksfordska biblioteka. No, nema veze, doživljaj je bio odličan. Karte smo, naravno, kupili preko mreže pre posete, jer kako drugačije?

Prvo smo ispred biblioteke naišli na vevericu koja je bez straha prilazila posetiocima i zobala lešnike, koje su joj dobacivali.

U biblioteci smo prvo videli razvoj irske pismenosti, od irskog ogamskog pisma, pa do verskih knjiga, napisanih kasnije. Zvezda postavke je Book of Kells, koja je je napisana negde u 8. veku. Naravno, da je u pitanju Biblija, niste valjda očekivali neki triler? Ta knjiga stoji u staklenoj komori i zabranjeno je slikanje čak i bez blica. Nakon toga smo ušli u samu biblioteku. Izgleda fenomenalno , od poda do visokog plafona, na dva nivoa su knjige, Kažu da ih ima preko 200 000. Trenutno su u fazi restauracije i mnoge su povučene na sređivanje i čišćenje od vlage i prašine.

Posle smo lutali Dablinom i svratili do Lego radnje, što apsolutno nismo smeli da propustimo. Obojica poprilično volimo te kockice, a sinak je jedno vreme bio ozbiljno navučen na sklapanje i bez lažne skromnosti, bio je i više nego dobar graditelj. Sad ga manje zanima, Mada ovi iskusniji kažu da je taj period kod većine ljubitelja takav, da “prerastu” tokom tinejdžerskih godina. I onda, najčešće u ranim dvadesetim ponovo otkriju tu strast i vrate se Legu sa još većim žarom. U Beogradu ima 5, 6 velikih plastičnih kutija punih kockica, biće veselo ako to budemo selili po belom svetu.

Zanimljiva varoš, taj Dablin, moglo bi onoliko stvari da se vidi i obiđe.

Vratili smo se kod naših domaćina, na još jednu turu druženja.

Omladinac je odlučio da napiše nešto domaćeg, da bi nosio manje knjiga u Srbiju. Eto, ima i ovde domaćeg, da ne kažete da je škola samo šala i šega.

U nedelju ujutro smo polako krenuli ka aerodromu. Sajt KLM je malo trokirao, pa mi je od čekirao samo let Amsterdam –  Beograd. Stigli smo dobrih dva sata pre leta, odradili kompletno čekiranje na licu mesta i momak je bio spreman da putuje.

U Amsterdamu je sedeo nekih pet sati na aerodromu, dok nije krenuo let za Beograd. Pošto se već navikao na avione, sad ga polako smara to čekanje po aerodromima. Sjajno je što sad možemo da pratimo sve letove u realnom vremenu i da uvek tačno znamo gde se nalaze. Tehnika narodu.

Defintivno nam treba neki direktan let Beograd – Dablin. Verujem da bi bilo i više nego dovoljno putnika.

Kad sam ga ispratio, uhvatio sam voz za moje selo i došao posle dva sata.

Neki drugari su mi preporučili da napravim palačnike, ali sam odustao od toga i zaključio da je mnogo bolje da skuvam pasulj sa kobajama i slaninom za nekoliko dana.

I eto, još jedna irska nedelja je stigla do svog kraja.

Ako ste propustili neki članak, imate ih ovde. Takođe, tu je i FB strana sa dnevnim objavama i interesantnostima.

Pozdravlja vas vaš Nešo/Shoney/Marid O’Shaughnerry/Joaquim/Paddy

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version