Balkanac osvaja Irsku, 41.nedelja, 23.1 – 29.1.2023

Dobro jutro, dobar dan…

Nedeljama, mesecima, slušamo na poslu istu radio stanicu, znate onu što smara sa jednom pesmom. Sad je na redu Sam Smith – Unholly, malo je bilo što me proganja na TikToku, sad i na poslu bar nekoliko puta dnevno.

Povremeno uspem da čujem i neku emisiju. I slušam kako imaju nagradnu igru gde može da se dobije nekoliko desetina hiljada evrija, a samo je potrebno dati odgovor na pitanje – šta označava sraćenica TNT? I javljaju se ljudi, lupetaju nešto i sve se čudim kako niko ne zna da je to skraćenica za tinitrotoluen. I razmišljam da nije neka navlaka, kao što je bilo aktuelno na našim tv kanalima, Ono – na ekranu se vide slova P A NJ i gledaoci koji kažu – njap ili tako nešto. Čudio sam se opštem neznanju dok nisam shvatio da je to sve rečeno ko zna kad i da ne misle na eksploziv. Prosto mi žao što ne mogu da se javim u program i da kažem da je u pitanju grupa tajnih agenata čije je sedište u Njujorku u neuglednoj cvećari.

Na našim prostotrima se često kuka o zlom samoupravnom socijalizmu, ali nam ne smeta da uživamo u stvarima koje je on doneo. Ovde, recimo, obično prve dve nedelje bolovanja firme ne pokrivaju, i posle isteka tih deset radnih dana, preuzima vas socijalno i onda je sve u redu. Znači deset dana si bez plate, bez ičega.  Da bi ispravili tu nepravdu, od ove godine je uvedeno da firma pokriva tri bolesnička dana, sledeće godine se to povećava za još dva i  u roku od četiri godine će doći na predviđenih deset radnih dana. Socijalizam se korak po korak probija i na zapad, a gasi se na istoku. Kakve sam oglase za posao video nedavno u Srbiji, dobro je da još ne traže radnicima da im plate što rade u firmi.

Za vikend je sve prošlo fino.

Išli smo u Roskomon da se divimo bioskopskoj magiji. Gledali smo Strange World, crtani oko kog se uzbunila svekolika domaća javnost, zato što je to gej crtani. I na kraju, pogledasmo to čudo. Crtani je zabavan, opušten, veseo i šaren. Da, postoji i jedna i po gej scena, a to je skroz pristojno izvedeno. Tako da, ne brinite, slobodno odvedite decu da gledaju film, neće se odmah pretvoriti u gejeve. Možda kasnije.

U petak sam otišao u Kozi na kratko piće. Tamo se, u pola lokala, slavilo neko venčanje. Mirno, tiho, povremeno se malo podigne atmosfera, mahom familija i nešto omladine. Žene su se se sredile, a muškarci su većinom bili samo u košuljama, sako jok. Muzički program je bio jedan lik koji peva preko matrice. Slušao sam ga i ranije, ne leži mi suviše njegov repertoar, mahom neki irski pevači iz ranijih vremena, rekao bih. Ne znam da li je to uobičajeno, mada se čini da jeste, ali ovde svi plaćaju svoje piće, i to mi se definitivno ne dopada. Tako da nije bilo stravično pijanog sveta, svi su bili samo zagrejani. Većina sveta je pratila tekmu Mančester – Arsenal. Ne pratim taj sport, ali mi upalo u oči da jedni na dresovima imaju natpise Etihad, a drugi Emirates i posetite Ruandu. Hej, Ruandu, e moj bato. Toliko o globalnom selu.

U subotu sam svratio u MekGorti, drugi omiljeni pab. Ovde nije bilo venčanja, imali smo svirku uživo. I ovog tipa sam već slušao i više mi se dopada izbor pesama, pošto svira mahom pop-rok od osamdesetih na ovamo. A i svira gitaru, nije samo matrica. Ove večeri nije bilo sporta na televizorima, ali se vrteo film, Princ lopova sa Kevinom Kostnerom, Morganom Frimenom i Alanom Rikmenom. Verujem da su i ovde svi to gledali ko zna koliko puta. Malo sam ćaskao sa Olijem, svircem zaduženim za muzički program, malo sa ostalima, malo bih bacio pogled na film(samo slika, bez tona). I uprkos tome što sam planirao da odem samo na pićence, ostao sam do posle ponoći. Lud provod, zar ne? Mada je za ljude mojih godina to skroz ok.

Kad već pričam o kafanama, primetio sam nešto zanimljivo kad je u pitanju plaćanje. Ako plaćate kešom, onda to provlače kroz kasu, a ako ide karticom, onda se samo kuca iznos na aparatu. Vidim da čuvaju slipove i verovatno na kraju smene saberu sve. Sad me kopka kako prate promet pića, pošto ga vide samo za keš? Da li svako malo rade popis? Naravno, za fiskalni niko i ne pita. Mada i u prodavnicama uvek pitaju da li želim da mi odšptampaju fiskalni, smanjuju zagađenje cenim.

Čuveni pas Srećko je dobio papir da može da putuje u EU i dalje, ako želi. Što bi rekao jedan drugar, lakše će običan pas dobiti papire da otputuje, nego ja iz Srbije. Malo tužno, zar ne?

Vreme nam je vrlo prijatno, malo tmurno, malo sunčano, ali bez ozbiljnih padavina. VIdećemo sad da li će biti mnogo kišovitije u februaru.

Ako ste propustili neki članak, imate ih ovde. Takođe, tu je i FB strana sa dnevnim objavama i interesantnostima.

Pozdravlja vas vaš Nešo/Shoney/Marid O’Shaughnerry/Joaquim/Paddy.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Exit mobile version