Balkanac osvaja Irsku, 34.nedelja, 5.12. – 11.12. 2022.

Kako ste? Kakvo zdravlje junačko? Kod nas, ovde na ostrvu, je za sada sve kako treba, manje ili više.

Počeli su malo hladniji dani, što će reći oko nuče, ali je suvo i bez padavina. I još uvek ima sunca. mada su dani kraći, mrak se povlači oko 8, a vraća se već oko 17h. Kažu da u nas u februaru čeka baš gadno vreme, mnogo kiše i vetra. Ranije je takvo vreme počinjalo već u decmebreu, ali globalno otopljavnjae i promene klime su i ovde vidljive. Hm, ako se malo strpim, biće ovde još malo kao u Grčkoj. Udario mraz i odmah su izašli kamioni, kamiončići i kombiji koji bacaju so po ulici. Srećom, pa nemam auto, jer bih kao u onom čuvenom dnevniku Bosanca u Kanadi (ali i nastavku Bosanac u Floridi, a posle i Bosancu u Bosni) prvo hvalio službe kako sve rade, a posle kukao kako mi je so pojela auto. Ako slučajno postoji neko ko nije upoznat sa ovim objavama sa samog početka interneta, evo vam cele Bosančeve epopeje OVDE. Koliko me pamćenje služi, u otadžbini obično čekaju da zvekne neki žećši sneg da bi to uradili, a i onda obično kažu da ih je sneg iznenadio.

Što se tiče mog posla, tu je stanje nepromenjeno. Malo sam išao na obuke za one nove mašine, malo sam radio tamo i sve u svemu nije bilo rđavo. Bilo je i nešto dodatnh sati, tako da je sa te strane nedelja bila dobra. Šef te ekipe me nazvao Neo. Hm, videćemo da li će se ustaliti, pa da i to dodam listi imena i nadimaka, koje sam stekao ovde. Neo nije loše, mada je to Kijanu mnogo bolje izneo.

U obrazovnom sistemu Irske i dalje nema iznenađenja. Omladinac je, ako ni zbog čega drugog, zbog toga vrlo srećan i zadovoljan. Ah, da, ima iznenađenja. Dolazi on pre neki dan iz škole i donosi neki papir. Na njemu silan sitno kucani tekst. Ali summa summarum, naplatiće mi 120 evrija za školske završne testove u junu. Ne mora odmah, može i kroz neke rate, ali to mu je to. Negde je neko spominjao besplatno obrazovanje? U vestima spominju da bi neke škole mogle biti zatvorene zbog rđavog vremena. Čak su i sinu rekli da nije problem, ako neko kasni zbog poledice na putu. Na njegovu žalost, on ne može da se vadi na to, jer živi na 50m od škole.

U subotu smo imali divan bioskopski doživljaj. Gledali smo Kazablanku, u bioskopu. Pošto je 80 godina od prikazivanja iste, lokalni biokop je ubacio ovaj klasik u repartoar. U celoj sali ukupno petoro ljudi. Ajme, prava stvar, gledati tako nešto na velikom platnu uz odlično ozvučenje. Hemfri, Hemfri, opasan si bio mačor. Baš dugo nisam gledao film, sigurno 20 godina… A često smo ga spominjali dok smo gledali seriju Bitange i princeze. Omladinac kaže da je prvi deo filma dobar, ali da je druga polovina odlična. Eto, lepo je videti da neki filmovi preživljavaju decenije i da su gledljivi i razumljivi različitim generacijama.

Pored toga, otpratili smo i novi mjuzikl Matilda, nisam bio naročito impresioniran. Ima dobrih fora i neki glumci su se stvarno potrudili, ali opet, bio mi je ’nako.

Kad smo kod filmova i serija, ogromna preporuka ze BBC serijal Conk on Earth. Žena je neverovatno duhovita i inteligentna, sa urnebesnim komentarima. Prošla je istoriju čovečanstva, kroz pet polučasovnih emisja i defintivno je postavila neočekivana istorijska pitanja. Najbolje od svega je što mi je ovu zabavu otkrio sinak, kaže da je više naučio od nje nego na časovima istorije, što u Srbiji, što u Irskoj. Da ne kažemo posle da od milenijalaca ne može da se nauči ništa novo i zanimljivo. To me podsetilo i na onog našeg momka, koji na YT ima kanal Ozbiljne teme i bavi se istorijom na vrlo pristupačan način, a pri tome izuzetno kvalitetno. Treba ga uvrstiti u obrazovni program, ako niste ispratili stranica je OVDE.

I eto, dok smo se u subotu, mi muški, švrćkali po bioskopima, supruga je proslavljala rođendan. Na žalost, nismo mogli da svi zajedno proslavimo taj dan. Time je zaokružen ciklus od sva tri porodična rođendana ove godine, koje smo proslavili razdvojeni. Nadam se da ih neće biti još mnogo.

Već sam vam pisao da sam se malo bavio naručivanjem ovoga i onoga. E sad, pošto je neka pošiljka, uprkos pravovremenom naručivanju trebala da stigne tek posle Nove godine, hteo sam da otkažem. I vidim na Amazonu da ne može automatski, već da moram da kontaktiram korisničku službu. Već sam pomislio da će to biti višednevno mačevanje. Međutim, u roku od nekoliko minuta, sistem me povezao sa živim čovekom i kroz nekoliko poruka smo sve završili. To je bilo potpuno neočekivano.

Kad već pričamo, da se dotaknem malo i lokalnih tema.

Za početak, svi su izgledi da će Šin Fejn pokidati na sledećim izborima, koji će se, ako ne pukne vlada pre toga, održati 2025. Navodno su pokrenuli akciju obilaženja domaćinstava i nema gde nisu ušli. Sad sam se iznenadio čitajući nešto na netu, da je Šin Fejn okarakterisan kao levica. Hm, nekako sam ih uvek doživljavao vrlo desničarski usmerene. Hm, ili nisam pažljivo pratio ranije ili je došlo do ozbiljnog ribrendinga. Realno, rast životnih troškova im ide na ruku. Takođe, i dalje je visoka emigracija mladih Iraca, tako da su to teme koje će im sigurno doneti dosta glasova. A da ne spominjem, da je već krenulo ozbiljno gunđanje vezano za ukrajinske izbeglice i zašto se oni smeštaju u svratišta i slična mesta, a Irci se izbacuju iz njihovih kuća (zbog visokih najmova). A tanka je granica od gunđanja do drugih, ekstremnijih, akcija. Nezgodne su to teme, a i nezgodna vremena, a u ta vremena svaki scenario je moguć. Koliko vidim, tek će doći do ozbiljnih igranki.

Naravno, i ovde je aktuelno šutiranje lopte po zelenim terenima katarskih pustinja, te su utakmice često predmet razgovora. Lično pratim samo pojmovno i preko novinskih naslova, te videh razna iznenađenja. Između ostalog, Hrvate koji su pobedili Brazil, te Maroko, koji je isprašio Portugal. Ako ništa drugo, bar će neki deo Balkana slaviti. Kad se završi i ta igranka, onda ćemo se verovatno ponovo setiti svakodnevnih problema i svega što nas okružuje.

 

Ne znam za vas, ali sam tek nedavno otkrio da su Irci imali svoje staro pismo. Znam za jezik, ali mi je pismo bilo nepoznanica. Linije i crtice i pri tome se sve čita od dole ka gore. Izgleda da je bio izmišljen pre 1600 godina, mada ima tvrdnji da je pismo nastalo u I veku nove ere. Svaki dan čovek sazna nešto novo. Evo primera kako bi izgledalo kad bi se tim alfabetom napisala Irska (Éire), ali moje ime.

Ako ste propustili neki članak, imate ih ovde. Takođe, tu je i FB strana sa dnevnim objavama i interesantnostima.

Pozdravlja vas vaš Nešo/Shoney/Marid O’Shaughnerry/Joaquim/Paddy.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *